Budgetforlig 2025

Skoleområdet har fået et særligt fokus i det budgetforlig, som et samlet byråd må forventes at stemme for den 9. oktober. Det er glædeligt.

Man har valgt at fritage skoleområdet for demografiregulering og den normale 0,5% besparelse, hvilket ellers kunne løbe op i 21 mio. kroner. Desuden tilfører man 10 nye millioner, ligesom en del omprioriteringer skal skabe ekstra økonomi på skolerne.

Det er alt sammen velkomment og tiltrængt. Og har en pris med bl.a. lukning af læsecentret og to matrikler i Sparkær og Ulbjerg.

Det er svært at gennemskue – faktisk er der vel næppe nogen, der har et overblik – hvad det kommer til at betyde for den enkelte skole. For samtidig med budgetforliget er det vedtaget, at der skal ændres i tildelingsmodellen, så en større del af midlerne skal tilfalde skoler, der har store klasser og/eller ligger i et socioøkonomisk udfordret område.

Vi har i den forbindelse skrevet til samtlige medlemmer af byrådet, at det er vigtigt, at den politiske ambition om et løft af folkeskolerne bliver virkelighed. Vi er i tvivl om, hvorvidt de tilførte midler reelt kommer til at løfte økonomien på skolerne, men det er forventeligt, at nogle skoler bliver løftet, mens det ikke kan udelukkes, at andre kommer til at have færre penge.

Særligt har vi et fokus på, om det forventede merforbrug på mange skoler vil ende med at betyde, at de tilførte midler ikke får den ønskede effekt. Det vil være mere end ærgerligt, når man fra byrådet har ønsket at forbedre økonomien. Og formentligt vil det også være langt fra den politiske ambition om at løfte kvaliteten på skolerne.

Så foreløbigt holder vi skarpt øje med skolernes budgetopfølgninger og arbejdet med at tilpasse tildelingsmodellen. Og så er vi væsentligt klogere i starten af december, når skolernes budgetter meldes ud. Behovet for et reelt løft har aldrig været mere presserende end nu.

Lad os håbe, at de politiske ambitioner om et løft bliver til virkelighed!

Emner

Målgruppe